Botoks Nedir?
Botox, "Clostridium Botilinum" adlı bakterinin ürettiği bir toksindir. Bu toksinler tıbbi olarak işlenip, tedavi amaçlı kullanıma sunulmuştur. Tıbbi alanda uzun yıllar kullanılan botox, estetik uygulamalar için de uzun zamandır kullanılmaktadır ve gençleştirme işlemleri için oldukça başarılı ve pratik bir tedavidir.
Botox Bir Zehir Mi?
Yanlış bilgilerin aksine botoks, yılan veya akrep zehri değildir. Protein kaynaklı bir bakterinin, laboratuvar ortamında işlenmesi ile elde edilen bir toksindir.
Botox İlacı Nasıl Etki Eder?
Botoks, uygulandığı alanda sinir ve kas bileşkesinde iletimi sağlayan maddenin (asetilkolin) salınımını engelleyip, kasın uyarılmasını azaltarak etki etmektedir. Bu da kasın kasılma gücünü zayıflatıp yapılacak tedavinin etkisinin ortaya çıkmasını sağlar.
Botoks Vücudun Başka Bir Yerinde Kasların İletimini Kesip Zarar Verir Mi?
Hayır. Çünkü botox etkisi uygulandığı bölge ile sınırlıdır. Enjekte edildiği yerde salındığı miktarda sabit kalır ve bulunduğu yerden sıvılaşarak vücuda karışmaz, vücut içinde dolaşmaz. Bu nedenle de vücuda yan etkisi yoktur.
Botoksun Kullanım Alanları Nelerdir?
Tıpta birçok alanda kullanılmakla birlikte medikal estetik amaçlı olarak uyguladığımız botox tedavisi;
a) Mimik kaslarının hareketleri ile ortaya çıkan kırışık - çizgilerin azaltılması ve yok edilmesi için kullanılır ve bu amaç için uygulama noktaları ise; - Alın, göz kenarı (kaz ayağı), göz yaşı oluğu, kaş arası ve kaş çevresi, dudak üstü dikey çizgiler, nazolabiyal kıvrımlar, boyun çizgileri, dekolte ve ellerdir. b) Aşırı ve rahatsız edici terleyen bölgelerde, aşırı terleme problemini botoksun etki süresi boyunca durdurmaya yönelik olarak botoks, - Koltuk altı, el ve avuç içleri, alın, göğüs arası ve altı, ayaklar için uygulanır. c) Migren tedavisi için botoks, migren ağrısına sebep olan kasların olduğu noktalara uygulanır. Bu noktalar alın ve şakaklara doğru olan kısımlardadır. Buna ek olarak frontalis kaslarında uygulanan botoks işlemi de migren tedavisi amacı güdülmese de migren olmayan baş ağrılarını 4 ay süre ile kesebilir. d) Yüz felci gibi rahatsızlıklar sonucunda oluşan orantısız görüntülerin düzeltilmesinde ve simetri sağlanmasında da botoks uygulaması yapılabilir. e) Botoks, kaş, burun ucu gibi bazı noktalarda hafif dereceli yukarı çekme ve gerdirme etkisi ile askıya alma benzeri bir görev de görmektedir. Bu nedenle bazı hastalarda burun ucunu dikleştirmek, kaşları eşit seviyeye getirmek için de uygulanmaktadır.
Botoks Tedavisinin Yan Etkisi Var Mıdır?
Bu tedavide, uzun süreli yan etkiler, izler, kalıcı deformeler ya da hasarlar söz konusu değildir. İşlemler çok ince iğnelere sahip olan enjeksiyonlar yardımı ile yapılmaktadır. Sadece iğnelerin batımı ve botox toksininin deri altına salınımı ile uygulama alanında birkaç saat sürebilecek nokta şeklinde kızarmalar, çok nadir de olsa hafif morluklar, kişinin anatomik kas yapısı, uygulama dozu ve kişinin önerilere riayet edip etmemesine bağlı olarak çok çok az rastlanan göz kapağı düşüklüğü olabilmektedir. Kesinlikle bilinmelidir ki bütün bu yan etkiler geçicidir. İşlemden hemen sonra klinikte uygulanan soğuk kompresler ve kremler ile bu yan etkiler yatıştırılır. İşlemden hemen sonra hasta günlük hayatına devam edebilir, işine geri dönebilir.
Botox İşlemi Sonrasında Şaşkın Bir Görünüm Oluşur Mu?
Bu tedavide kullanılan ilaç, uygun dozda ve doğru teknik kullanılarak uygulandığında şaşkın ve gergin bir ifade oluşmaz. Çünkü doğru uygulamalarda, mimikler hafif derecede kullanılabilir ve yüz ifadesi bozulmaz.
Botoks İşleminden Sonra Nasıl Bir Görüntü Elde Edilir?
Bu tedaviden sonra, karşıdan bakan bir göz botoks yaptırdığınızı anlamaz. Fakat etrafınızdan olumlu geri dönüşler alırsınız. Çünkü, yüzde dinlenmiş ve aydınlanmış ifade görülür. Kırışıklıklar yok olur, çizgiler açılır, yüzde sıkılık elde edilir. Terleme problemleri de çözümlenir. Migren ve baş ağrıları çekmediğiniz için ifadeniz rahatlar. Bunun yanı sıra botoks, deri altında kollajen ve elastin yapımlarını da destekler ve toksinin deriye yerleşmesi ile ciltte parlak, canlı bir görünüm de oluşur.
Botox Kimlere Uygulanmaz?
Bu tedavi cinsiyet ayırt etmez fakat hedef kitlesi bellidir.
-- Nöromuskuler hastalığı (miyastenia gravis,amiyotrophik lateral sklerozis) olan hastalar
-- Hamile anne adayları
-- Emziren anneler
-- Kan ve dolaşım hastalığı olanlar bu tedavi için uygun değildir.
Botoksun Uygulama Süresi Uzun Mudur?
Uygulama deneyimli hekim tarafından yapıldığı zaman ortalama 10 -15 dakika sürmektedir. Bu süreye lokal anestezi süresi dahil değildir. İşlemlerde hastanın acı hissetmemesi için lokal anestezi kremleri kullanılmaktadır. Bu kremler 20 dakikada etki etmektedir. Eğer işlem için vaktiniz az ise botoks tedavisine gelmeden önce eczanelerden temin edebileceğiniz bir lokal anestezi kremini temiz ve kuru cildinize kendiniz de uygulayarak zamandan kazanabilirsiniz. Lokal anestezi kremini uygulamadan önce mutlaka kullanım şeklini öğrenmelisiniz.
Botox Ne Zaman Etki Eder?
Botox ilacı deri altında salındığı andan itibaren etki eder. Fakat işlemden sonra oluşan geçici yan etkiler ve ilacın deri altına henüz yerleşmemiş olması asıl sonuçların sergilenmesini önler. Bu işlemde nihai etkiler, 7 gün içinde görülür.
Botoks Etkisi Ne Kadar Süre İçin Kalıcıdır?
Bu sorunun cevabı her hasta için ufak değişiklikler ile yanıtlanabilir. Çünkü, kişinin metabolizmasına, deri yapısına kaslarını ve mimiklerini kullanma sıklığına bağlı olarak kalıcılık süresi değişebilmektedir. Bu durumda bir aralık belirtmek daha doğru olacaktır. Bu aralık ise 4 - 6 aydır.
Botoks Tedavisi Etkisi Bitince Yeniden Uygulanabilir Mi?
Söz konusu işlem etkisi geçince yeniden uygulanabilir. Bu tedavide, uygulama sayısı arttıkça etki süresi artmaktadır. Çünkü kaslar ve sinirler botox etkisi ile durmaya alışır.
Botoksun Etkisi Geçince Kötü Bir Görüntü Oluşur Mu?
Hayır. Botox etkisi geçtikten sonra,uygulama öncesine dönülür ve asla daha kötü bir durum oluşmaz.
Botoks Diğer Estetik Uygulamalar ile Kombine Edilebilir Mi?
Elbette. Botoks ile elde edilen genç görünüm diğer tedaviler ile desteklenebilir. Bu destek için en yakın tedaviler ise dermal dolgular, örümcek ağı, fokuslu ultrason ile yüz germe tedavileri olabilir. Konuda ayrıntılı bilgi ve size uygun olabilecek kombine tedaviler doktorumuz tarafından botoks sonrasında belirlenebilir.
Botox Fiyatları Nedir?
Botoks fiyatları, bazı kriterler ışığında şekillenir. Bu kriterlerin başında botox ilacının kullanım miktarı gelmektedir. Kullanım miktarı, hastanın problem sayısı ve problemlerin tipine göre değişmektedir. Bunun yanı sıra botox fiyatlarını etkileyen bir diğer unsur ise tercih edilecek olan botoks ilacının markası, tipi ve kalitesidir. Bu nedenle botoks fiyatları için ön kontrol ve muayene gereklidir. Bu muayene sonucunda tedavi planı belirlenir ve fiyat hesaplaması yapılır. Ayrıntılı bilgi ve muayene için bize ulaşarak randevu alabilirsiniz.
İlgili Anahtar Kelimeler: Botoks, Botox, Botoks Ankara, Botox Ankara, Tunalı Estetik